19-08-08

yuya en Tuya

Joeja en Toeya

Joeja en Toeya leefden in de 18 dynastie . En waren ongeveer 60 jaar oud toen ze stierven . Ze waren de ouders van onder meer Tiye ( getrouwd met Amonhotep 3) , Anen ( oudste zoon die de functie van hoge priester in Heliopolis had , en Eje ( vizier tijdens regeerperiode echnaton) ,  hun graf is gevonden samen beiden mummies .

 

De tombe

 

De tombe van Joeja en Toeya is gevonden op 5 februari 1905 door James Quibell en Theodore M . Davis , in de vallei der koningen ( KV 46 ) , tussen het graf van Ramses 6 ( KV 4 ) en een graf uit de tijd van Ramses 3 ( KV3)  . De tombe is zo goed als intact gevonden  met nog veel grafuitrusting en de mumies van Joeja en Toeya . Het graf is dus ontdekt voor het graf van Tutanchamon en bevatte toen de meest prachtige funeraire collectie toen bekend . Het graf is eenvoudig zonder decoratie , om die reden is hij ook niet geopend voor bezoek . Ook deze tombe ontsnapte niet aan grafrovers . De tombe is waarschijnlijk 3 keer beroofd geweest , de eerste keer vlak na de begrafenis : toen zouden vooral oliën gestolen zijn . Omdat de oliën in het graf ontbreken en maar heel kort houdbaar zijn en dus ook maar heel kort kostbaar zijn , zouden dezen na de begrafenis gestolen zijn . De twee andere diefstallen zouden dan weer in de 20 dynastie plaats gevonden hebben , toen waren er veel bendes die ook grotere graven in de buurt hebben leeggeroofd. . Het belangrijke van de tombe is dat het een niet – koninglijk graf is , in de vallei zijn er weinig van deze graven . Dit wijst erop dat Joeja en Toeya erg belangrijk waren , ook voor hun schoonzoon Amenhotep 3 .

 

De mumies

Zoals al vermeld zijn beiden mumies  teruggevonden in hun graf . Wie wil kan ze gaan bezichtigen in het Cairo museum , in de mumie zaal daarvoor moet men wel een apart ticket kopen in het museum . Beiden mummies werden in een uitstekende staat teruggevonden .de mumies waren wel licht beschadigt door het toedoen van grafrovers . Aan de hand van deze mummies kan men de techniek en de gevorderde methodes van het mummificeren terugvinden van de 18 dynastie .

TuyaTuya ( vrouw )

YuyaYuya ( man ) 
 

15:51 Gepost door dorien in mummies | Permalink | Commentaren (1) | Tags: mummie, yuya, tuya |  Facebook |