01-11-08

Hathor

Eén van de vrouwelijke godinnen in Egypte , zeer geliefd vooral bij vrouwen én te zien in de bekenste tempels van Egypte , tijd dus om Hathor aan het woord te laten !

Hathor werdt al vereerd tijdens de Predynastieke tijd dat is de periode na de prehistorie en voor de dynastieke tijd ( de tijd dat farao's aan het hoofd stonden ) . Men aanbad haar in heel Egypte en ze was dan ook erg populair als godin van de liefde , muziek , dans , vrouw , erotiek en het dronkenschap . Die laatste eigenschap heeft ze te danken aan een zeer mooie mythe namelijk de volgende :

Ra die de vader was van Hathor en koning maar hij werd oud en de mensen werden hem ondankbaar . Ra werd zo kwaad dat hij de mensheid wilde straffen voor hun ondankbaarheid . Hij beval zijn dochter Hathor al die ongehoorzaam waren te straffen , en zo gebeurde het : waar Hathor kwam volgde een bloedbad . Ra die alles zag gebeuren kreeg spijt van zijn beslissing en had medelijden met de mensen . Hij verzon een plan om Hathor te stoppen . Hij beval zijn onderdanen veel bier te brouwen en hij gaf de opdracht om een grote hoeveelheid didiet vruchten te plukken op Elefantine en die fijn te malen en bij het mensenbloed te doen . Hathor dronk alles op en zo werd ze dronken en veel vrolijker en veranderde ze van oorlogsgodin naar godin van de liefde en .........;  Hathor wordt vaak afgebeeld als vrouw met hoorns van een koe met een zonneschijf tussenin  of als vrouwengezicht met koeënoren ( zuilen ) of gewoon volledig als koe . Die beeltenis heeft ze ook te danken aan deze mythe , nadat ze verandert was naar een vredelievende godin , veranderde ze zich in een koe zodat ze haar vader kon dragen . Later schiep Ra de vier hemelgewelven en leefde de mens onder de bescherming van de hemelkoe . De bekenste tempel waar ze afgebeeldt staat is de dodentempel van Hatsjepsut in Deir El Bahari . In Denderah is een tempel aan haar gewijdt . Tip als je een godin ziet in een tempel met hoorns en een zonneschijf , kunnen het twee godinnen zijn : Isis of Hathor . Kijk dan naar de hierogliefen naast de afbeelding : staat er een troontje in dan is het isis , een rechthoekje met een valkje in staat voor Hathor .

hathor9 graf van Nefertari ( vrouw Ramses 2 )

 

IMG_9019

de terassentempel van Hatsjepsut

 1 van de vele hathorzuilen in de tempel

Hathor_Bahari3

 

onder Denderah tempel

IMG_0051

IMG_0065

IMG_0066

IMG_0069

IMG_0071

IMG_0076

IMG_0096

16:22 Gepost door dorien in goden | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hathor |  Facebook |

27-09-08

Isis en de 7 schorpioenen

Wie dacht dat enkel de Grieken en Romeinen mythes hadden is goed fout . Er zijn massa's Egyptische mythe's en dit is er eentje van Isis ( de moedergodin ) en horus : haar zoon en tevens de beschermgod van Egypte

Na de dood van Osiris die vermoordt was door zijn broer Seth , werd Isis gewaarschuwt door de god van de wijsheid Thot dat Seth het ook gemunt had op Horus want hij werd de 'troonopvolger ' en dat zinde Seth niet . Dus vluchtte Isis weg samen Horus en 7 schorpioenen , die moesten hun beschermen en ze mochten tegen niemand praten zodat Seth niet te weten zou komen waar ze zich bevonden . Toen Isis aankwam in de stad der twee zusters in de Nijldelta tegen de avond zocht ze onderdak maar toen ze bij het huis van een adelijke vrouw kwam liet die haar niet binnen , dus ging ze verder door het dorp . Een boerenmeisje nodigde Isis uit naar binnen te komen en bood haar onderdak . Maar de schorpioenen wilden de adelijke vrouw nog straffen voor het weigeren van onderdak en 6 schorpioenen gaven al hun gif aan een 7 de deze ging naar het huis van de vrouw en stak de oudste zoon van de vrouw .Deze werd onmiddelijk ziek , toen zijn moeder hem zo terug vond , liep ze op straat om hulp . Isis kon het verdriet van de vrouw niet aan en wilde niet dat de jongen zou sterven . Ze ging naar de jongen toe en geneesde hem met enkele spreuken . De adelijke dame wilde direct al haar bezittingen afgeven aan de godin maar deze beveelde haar het arme boerenmeisje en haar vader te helpen . En zo leefden die voortaan niet meer in armoede . IMG_1812

 

Horus

IMG_9549Philae ,

de tempel waar Isis werd vereerd ,

18:03 Gepost door dorien in goden | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-08-08

Meretseger

Inleiding

Isis , bastet , Horus , Osiris komen bekend voor in onze oren maar het is natuurlijk ook de moeite waard om minder bekende goden en godinnen te ontdekken : dus vandaag stel ik jullie graag voor aan de godin Meretseger .


Waar en Wanneer

De godin Meretseger werdt vereerd enkel  in en rond de stad Waset ( het huidige Luxor ) en dan vooral in Deir El Medina ( dal der arbeiders ). Want ze was de beschermgodin van de arbeiders en van de valleien met de graven . Haar cultus bestond maar voor een korte periode van de 18 - 21 dynastie vermits dat de periode was wanneer farao's in de valleien werden begraven , daarna raakte haar naam en haar goddelijkheid in de vergetelheid .

Haar beeltenis

Meretseger werdt afgebeeld als een slang ( cobra ) met een vrouwenhoofd , cobra , een vrouw met cobrahoofd , een slang met 3 hoofden of gewoon als vrouw . Haar naam betekent : Zij die van de stilte houdt , deze naam is niet willekeurig gekozen want in de valleys heerstte een doodse stilte . Meretseger was een gevaarlijke godin , ieder die de rust van de farao's verstoorde of zijn werk niet goed deed , liep het gevaar op een bezoekje van de godin met minder plezierige gevolgen : slangebeet , schorpioenensteek en zelfs blindheid maar ze was ook de godin van vergiffenis als men tenminste spijt had van zijn daad . Ze werd vaak vereerd samen met de god Ptah : de god van de arbeiders , hij zorgde voor hun werk en Meretseger voor hun bescherming .

Haar volk

De mensen die in Meretseger geloofden waren de arbeiders die in Deir El Medina woonden en die elke dag een weg over de heuvels volgden tot in de vallei der koningen om daar een graf van één of andere farao af te werken . Dit volk leefde compleet gescheiden van de rest van Egypte dat was noodzakelijk omdat zij de schuilplaatsen van de grafschatten kenden en die mochten niet in verkeerde handen terecht komen want de farao had deze nodig in het hiernamaals . Het dorpje telt 50 huizen en buiten die overblijfsels zijn er tegenwoordig ook nog prachtig gekleurde graven de bewonderen die van de arbeiders zelf waren en ze waarschijnlijk in hun vrije tijd gemaakt hebben . Deze graven zijn niet alleen bijzonder voor hun uitzonderlijke kleuren maar ook omdat er scènes zijn afgebeeld uit het dagelijks leven en dat komt men niet tegen in bv dal der koningen of koninginnen waar alleen godsdienstige en plechtige taferelen te zien zijn .

Waar men haar vereerde

Meretseger werd niet vereerd in een tempel maar haar vereringsplaats was een heuvel in de vallei , zij was eigenlijk de berg en zo behoorde ze tot de necropolis en kon ze hem ook zo goed mogelijk beschermen . Maar dat hield ook in dat toen de arbeiders voor goed vertrokken uit de valley , de berg zoals gezegd vergeten werd en dat betekende het einde voor deze machtige godin .

 

meretseger_snakemeretseger_statue

19:51 Gepost door dorien in goden | Permalink | Commentaren (0) | Tags: meretseger, deir el medina |  Facebook |