22-10-08

schatten van Tutanchamon

Zoals men weet is het graf van Tutanchamon het enige graf wat nog zo intact gevonden is op vlak van voorwerpen . Deze bevinden zich nu in het Cairo museum en zijn allemaal een prachtig staaltje van de Egyptische kunst . Bovendien is men door deze voorwerpen meer te weten gekomen over het leven van Tutanchamon en hoe de oude - Egyptenaren dachten over het leven na de dood . Genoeg stof dus om over te schrijven Knipogen.

Oorbellen met eenden

tutl45

Deze prachtige oorbellen behoorden ooit toe aan Tutanchamon en nee, niet aan zijn vrouw Anchesenamon . In het oude - Egypte droegen de rijke burgers oorbellen of je nu man of vrouw was maakte geen verschil . Tutanchamon droeg deze tijdens zijn kindertijd maar men heeft ze daarna bijgehouden en bij zijn overlijden aan de grafuitrusting toegevoegd . Dit paar kunnen we gerust het mooiste paar oorbellen van het oude-Egypte noemen . Het is een ' masterpiece ' op vlak van nauwkeurigheid  en techniek . De gebruikte materialen zijn blauw glas ( voor het hoofd van de eend ) , faience , kwarts , albast en goud .

..................................

tutl16

Vele voorwerpen uit het graf gebruiken we nu in ons leven nog ( ietjes aangepast) . Dit is een voorwerp dat nu totaal nuteloos is maar toen onmisbaar was voor al degene die konden schrijven . De oude - Egyptenaren gebruikten de papyrus plant om papier van de maken . Dit papier was sterk maar toch flexibel en heeft de tand des tijds goed doorstaan . Het enige nadeel was dat het nogal oneffen , ongelijk was en men moest voor gebruik het papier gladmaken : dat is dan ook de functie van dit voorwerp . Dit exemplaar is gemaakt uit ivoor met aan het uiteinde een laagje goud .

18:54 Gepost door dorien in de schat van Tutanchamon | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-10-08

de schatten van Tutanchamon

één van mijn favoriete voorwerpen :

tuthead

Dit is misschien wel de meest bijzondere beeltenis van Tutanchamon . Zoals men ziet is Tutanchamon afgebeeld met een lange schedel , dit is kenmerkend voor de amarna - stijl : de kunstvorm die ontstond tijdens de regering van Echnaton ( vader van Tutanchamon ) en genoemd is naar de stad Achet - Aton ( de stad die Echnaton stichtte ) die toen hij gevonden werd door archeologen Amarna genoemd werd . De lotus verwijst naar het begin der tijden , het scheppingsverhaal . De lotus stelt de geboorte van de zonnegod voor .

de rituele banken :tutl20
In het graf van Tutanchamon zijn er 3 rituele rustbanken gevonden van Isis - Mehtes , Mehet -oeëret(boven) en van Ammoeat . De rustbanken lijken wel op bedden met voeteneinde maar wat de exacte betekenis is blijft raadselachtig . Men veronderstelt dat ze dienen als beschermingsmiddel voor de farao tijdens zijn nachtelijke reis of anders gezegd : zijn reis doorheen de onderwereld .

Gouden Djed - amulet :

djedpillar

Dit amulet hing rond de hals van Tutanchamon bij zijn begrafenis en werd ook daar teruggevonden door Carter . Het object bestaat volledig uit goud en stelt de djed - pilaar voor . De djed -pilaar wordt in verband gebracht met Osiris en het stelde misschien wel de ruggengraat van Osiris voor . Osiris was in de Egyptische mytologie de vader van Horus , de broer en echtgenoot van Isis , en de god van het dodenrijk .

15:51 Gepost door dorien in de schat van Tutanchamon | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |