15-08-08

Parfums

Over het parfum

Inleiding

Parfums bestonden al in het Oude – Egypte en deze werden samengesteld uit kruiden , dierlijke vetten , plantaardige oliën en bloemen . ( o.a  kardemom, kaneel, henna, munt, dille, lelies ,rozen,pistacheboom, de pijnboom amandelen, castorbessen, olijven en sesamzaad

 Het maken van een parfum gebeurde op drie manieren : door enfleurage (planten en specerijen in olie dopen), maceratie (gemalen planten en specerijen toevoegen aan hete olie) en persing (planten uitwringen in een zak van textiel door de uiteinden op te draaien). Geen van deze methodes worden tegenwoordig nog gebruikt .

Geurkegels

Vaak ziet men afbeeldingen (meestal nieuwe rijk ) van mannen , vrouwen , kinderen met een soort van kegels op hun hoofd , dat zijn parfumkegels gemaakt uit een soort vet , aangemaakt met kruiden , bloemen , planten , dat buitenshuis bij feesten en optochten gebruikt werd . De kegels werden op het hoofd geplaats en door de warmte van de zon smelten ze geleidelijk aan : zo verspreiden ze een heerlijke geur over ( ten eerste ) het haar en vervolgens de rest van het lichaam en kledij .

 

Geloof   

de  priesters waren degene die betrokken waren bij het maken van parfums , want de ingredienten werden vaak bewaard in de tempels en de methodes , formules staan vaak vermeldt op tempelmuren , ook beschouwden de Egyptenaren parfums als een geschenk van de Goden . Zo werd er vaak parfum geofferd maar ook brandde men reukstoffen als eerbetoon aan de goden bij ceremoniën , dit was tevens een eerbetoon aan de farao omdat de die ook als een god beschouwt werd . Wierook was ook een vaak gebruikt ' parfum ' bij het vereren van goden . Zo bestonden er drie soorten wierook om de god Re te vereren : ' s morgens hars, 's middags : mirre   en bij het ondergaan van de zon ( Re = zonnegod ) een mengsel van 16 soorten dat Khypi heette. In de tempels waren speciale laboratoria aanwezig voor het maken van parfums dat mocht enkel door de priesters . In de tempels van philae en Edfu zijn nog bereidingswijzes en formules teruggevonden .

Tijd

 Het maken van een parfum was niet op 1 ,2 ,3 geklaard zoals archeologen hebben kunnen afleiden van aanwijzingen in de tempel van Edfu kon het maken van een parfum wel een half jaar in beslag nemen .

Import

De meeste ingrediënten werden afgeleid van planten en bloemen die men vond in Egypte zelf maar er waren er ook heel wat die ze moesten importeren vanuit : Poent , Fenicië , Byblos , Libië .  

 

IMG_2762

 

specerijen van het hedendaagse Egypte

15:26 Gepost door dorien in dagelijks leven | Permalink | Commentaren (0) | Tags: parfum |  Facebook |

10-05-08

Tijd voor een dutje!

Inleiding

 

Door de vele teksten , schilderingen, beelden ….. die de Oude – Egyptenaren hebben achtergelaten , weten we ongeveer hoe hun dagelijks leven er zoal zou uitgezien hebben.

Maar toch blijven er vele vraagtekens ! Waar ligt Alexander de Grote begraven  of Cleopatra en  Marcus Antonius ? , is Tutanchamon  echt de zoon van Echnaton of een broer ? Zijn er nog  geheime gangen in de piramide van Cheops ? Hoe veel inwoners telde het Oude – Egypte? Wat waren de slaapgewoonten van dit oude volk ?

  Slapen  : meer dan nuttig 

Een dutje doen 3000 jaar geleden was  niet zomaar om fit te zijn maar slapen werd beschouwt als in verbinding staan met de overledenen en zelfs de goden . Vooral dromen werden hiermee in verband gebracht , soms werden zelfs  ‘ express’ dromen uitgelokt . Om de slaapgewoonten van zo’n oud volk uit te vissen is natuurlijk niet simpel toch zijn er enkele teksten bewaard gebleven over deze belangrijke bezigheid.

 Droom of nachtmerrie  

Een droom was vroeger soms ook een gevaarlijke onderneming want in contact staan met overledenen of goden die je niet kunnen uitstaan kan gevolgen hebben . Maar het had natuurlijk ook positieve punten zoals bv de toekomst zien of  hulp van één of andere god . Net om dat laatste werden dromen uitgelokt , mensen gingen naar een tempel of in de buurt ervan om te overnachten en zo heilige dromen te krijgen . Men kon natuurlijk ook dromen over macht , zo is er bv. Het bekende verhaal van Thoetmozis 4 ‘ toen hij nog een kleine jongen was’ . Op een nacht had hij de volgende droom : hij stond aan de voet van de toen met zandbedekte sfinx ( voor de piramide van Chefren ) en plotseling sprak de almachtige zonnegod hem toe :Thoetmozes bevrijd de sfinx uit het zand dan zal je heerser worden .

Thoetmozes maakte de sfinx vrij en hij werd inderdaad farao . Om iedereen aan deze anekdote te herinneren plaatste hij een stèle voor de sfinx met het verhaal . Waarschijnlijk wou hij met dit verhaal aan iedereen duidelijk maken dat hij ook door de goden als farao aanvaard was .

 Een Egyptische slaapkamer  

Een Egyptische slaapkamer is natuurlijk verschillend van onze maar toch zijn er gelijkenissen.

De rijke Egyptenaren hadden ook een bed , alleen sliepen zij met hun voeten aan de verhoogde kant van het bed ( zoals wij het zouden zeggen  hoofdeinde)Ook was hun bed in het midden gebogen om te vermijden dat ze eruit zouden vallen . De armere mensen sliepen op een rieten matje . Om jezelf te beschermen tegen de kwade wil van de goden of  doden had je ook een hoofsteun nodig (ons kussen ) . Deze was meestal versierd met afbeeldingen (bescherming) en de naam van de Eigenaar . Hij was meestal gemaakt uit steen ,

Comfortabel???? Niet echt maar wel veilig , het beschermde je tegen nachtmerries , ongelukken en zelfs je eigen dood . Maar een hoofdsteun is natuurlijk niet genoeg , ook amuletten en spreuken werden gedragen ter bescherming. Bij rijkere personen zoals de koningklijke familie stonden ook andere voorwerpen in de kamer zoals stoelen ,banken , koffers .

 Het hiernamaals : alles behalve slapen .  

In onze cultuur word de dode meestal beschouwd als slapende maar dat was helemaal niet het geval in de Oud – Egyptische cultuur . De Egyptenaren beschouwden dat als men leefde , men sliep en als men overleden was , wakker werd . Dan begon pas je echte leven bij Anubis of in de latere periodes Osiris . In het hiernamaals moest ook gewerkt worden maar niet voor een farao . Om ervoor te zorgen dat een farao niet moest werken maakten ze evenveel beeldjes als dagen van het jaar en zo geloofden ze dat deze voor de farao werkten . Maar ook in het hiernamaals sliep men : daarom staan in sommige graven ( bv. Tutanchamon ) ook bedden . Maar men maakt een onderscheid tussen de heilige bedden of rituele bedden en de ‘echte’ bedden. Om een farao een goed leven te kunnen laten leiden na de dood werden vele spullen uit zijn leven : troon , stoelen , koffers , juwelen , beelden , schrijfgerij , kleding , papyrus , strijdwagens mee in zijn graf geplaatst . De mummificatie diende om zijn lichaam goed te bewaren voor een verder leven .