01-11-08

Hathor

Eén van de vrouwelijke godinnen in Egypte , zeer geliefd vooral bij vrouwen én te zien in de bekenste tempels van Egypte , tijd dus om Hathor aan het woord te laten !

Hathor werdt al vereerd tijdens de Predynastieke tijd dat is de periode na de prehistorie en voor de dynastieke tijd ( de tijd dat farao's aan het hoofd stonden ) . Men aanbad haar in heel Egypte en ze was dan ook erg populair als godin van de liefde , muziek , dans , vrouw , erotiek en het dronkenschap . Die laatste eigenschap heeft ze te danken aan een zeer mooie mythe namelijk de volgende :

Ra die de vader was van Hathor en koning maar hij werd oud en de mensen werden hem ondankbaar . Ra werd zo kwaad dat hij de mensheid wilde straffen voor hun ondankbaarheid . Hij beval zijn dochter Hathor al die ongehoorzaam waren te straffen , en zo gebeurde het : waar Hathor kwam volgde een bloedbad . Ra die alles zag gebeuren kreeg spijt van zijn beslissing en had medelijden met de mensen . Hij verzon een plan om Hathor te stoppen . Hij beval zijn onderdanen veel bier te brouwen en hij gaf de opdracht om een grote hoeveelheid didiet vruchten te plukken op Elefantine en die fijn te malen en bij het mensenbloed te doen . Hathor dronk alles op en zo werd ze dronken en veel vrolijker en veranderde ze van oorlogsgodin naar godin van de liefde en .........;  Hathor wordt vaak afgebeeld als vrouw met hoorns van een koe met een zonneschijf tussenin  of als vrouwengezicht met koeënoren ( zuilen ) of gewoon volledig als koe . Die beeltenis heeft ze ook te danken aan deze mythe , nadat ze verandert was naar een vredelievende godin , veranderde ze zich in een koe zodat ze haar vader kon dragen . Later schiep Ra de vier hemelgewelven en leefde de mens onder de bescherming van de hemelkoe . De bekenste tempel waar ze afgebeeldt staat is de dodentempel van Hatsjepsut in Deir El Bahari . In Denderah is een tempel aan haar gewijdt . Tip als je een godin ziet in een tempel met hoorns en een zonneschijf , kunnen het twee godinnen zijn : Isis of Hathor . Kijk dan naar de hierogliefen naast de afbeelding : staat er een troontje in dan is het isis , een rechthoekje met een valkje in staat voor Hathor .

hathor9 graf van Nefertari ( vrouw Ramses 2 )

 

IMG_9019

de terassentempel van Hatsjepsut

 1 van de vele hathorzuilen in de tempel

Hathor_Bahari3

 

onder Denderah tempel

IMG_0051

IMG_0065

IMG_0066

IMG_0069

IMG_0071

IMG_0076

IMG_0096

16:22 Gepost door dorien in goden | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hathor |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.