22-10-08

schatten van Tutanchamon

Zoals men weet is het graf van Tutanchamon het enige graf wat nog zo intact gevonden is op vlak van voorwerpen . Deze bevinden zich nu in het Cairo museum en zijn allemaal een prachtig staaltje van de Egyptische kunst . Bovendien is men door deze voorwerpen meer te weten gekomen over het leven van Tutanchamon en hoe de oude - Egyptenaren dachten over het leven na de dood . Genoeg stof dus om over te schrijven Knipogen.

Oorbellen met eenden

tutl45

Deze prachtige oorbellen behoorden ooit toe aan Tutanchamon en nee, niet aan zijn vrouw Anchesenamon . In het oude - Egypte droegen de rijke burgers oorbellen of je nu man of vrouw was maakte geen verschil . Tutanchamon droeg deze tijdens zijn kindertijd maar men heeft ze daarna bijgehouden en bij zijn overlijden aan de grafuitrusting toegevoegd . Dit paar kunnen we gerust het mooiste paar oorbellen van het oude-Egypte noemen . Het is een ' masterpiece ' op vlak van nauwkeurigheid  en techniek . De gebruikte materialen zijn blauw glas ( voor het hoofd van de eend ) , faience , kwarts , albast en goud .

..................................

tutl16

Vele voorwerpen uit het graf gebruiken we nu in ons leven nog ( ietjes aangepast) . Dit is een voorwerp dat nu totaal nuteloos is maar toen onmisbaar was voor al degene die konden schrijven . De oude - Egyptenaren gebruikten de papyrus plant om papier van de maken . Dit papier was sterk maar toch flexibel en heeft de tand des tijds goed doorstaan . Het enige nadeel was dat het nogal oneffen , ongelijk was en men moest voor gebruik het papier gladmaken : dat is dan ook de functie van dit voorwerp . Dit exemplaar is gemaakt uit ivoor met aan het uiteinde een laagje goud .

18:54 Gepost door dorien in de schat van Tutanchamon | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.