19-10-08

de schatten van Tutanchamon

één van mijn favoriete voorwerpen :

tuthead

Dit is misschien wel de meest bijzondere beeltenis van Tutanchamon . Zoals men ziet is Tutanchamon afgebeeld met een lange schedel , dit is kenmerkend voor de amarna - stijl : de kunstvorm die ontstond tijdens de regering van Echnaton ( vader van Tutanchamon ) en genoemd is naar de stad Achet - Aton ( de stad die Echnaton stichtte ) die toen hij gevonden werd door archeologen Amarna genoemd werd . De lotus verwijst naar het begin der tijden , het scheppingsverhaal . De lotus stelt de geboorte van de zonnegod voor .

de rituele banken :tutl20
In het graf van Tutanchamon zijn er 3 rituele rustbanken gevonden van Isis - Mehtes , Mehet -oeëret(boven) en van Ammoeat . De rustbanken lijken wel op bedden met voeteneinde maar wat de exacte betekenis is blijft raadselachtig . Men veronderstelt dat ze dienen als beschermingsmiddel voor de farao tijdens zijn nachtelijke reis of anders gezegd : zijn reis doorheen de onderwereld .

Gouden Djed - amulet :

djedpillar

Dit amulet hing rond de hals van Tutanchamon bij zijn begrafenis en werd ook daar teruggevonden door Carter . Het object bestaat volledig uit goud en stelt de djed - pilaar voor . De djed -pilaar wordt in verband gebracht met Osiris en het stelde misschien wel de ruggengraat van Osiris voor . Osiris was in de Egyptische mytologie de vader van Horus , de broer en echtgenoot van Isis , en de god van het dodenrijk .

15:51 Gepost door dorien in de schat van Tutanchamon | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.