29-08-08

Meretseger

Inleiding

Isis , bastet , Horus , Osiris komen bekend voor in onze oren maar het is natuurlijk ook de moeite waard om minder bekende goden en godinnen te ontdekken : dus vandaag stel ik jullie graag voor aan de godin Meretseger .


Waar en Wanneer

De godin Meretseger werdt vereerd enkel  in en rond de stad Waset ( het huidige Luxor ) en dan vooral in Deir El Medina ( dal der arbeiders ). Want ze was de beschermgodin van de arbeiders en van de valleien met de graven . Haar cultus bestond maar voor een korte periode van de 18 - 21 dynastie vermits dat de periode was wanneer farao's in de valleien werden begraven , daarna raakte haar naam en haar goddelijkheid in de vergetelheid .

Haar beeltenis

Meretseger werdt afgebeeld als een slang ( cobra ) met een vrouwenhoofd , cobra , een vrouw met cobrahoofd , een slang met 3 hoofden of gewoon als vrouw . Haar naam betekent : Zij die van de stilte houdt , deze naam is niet willekeurig gekozen want in de valleys heerstte een doodse stilte . Meretseger was een gevaarlijke godin , ieder die de rust van de farao's verstoorde of zijn werk niet goed deed , liep het gevaar op een bezoekje van de godin met minder plezierige gevolgen : slangebeet , schorpioenensteek en zelfs blindheid maar ze was ook de godin van vergiffenis als men tenminste spijt had van zijn daad . Ze werd vaak vereerd samen met de god Ptah : de god van de arbeiders , hij zorgde voor hun werk en Meretseger voor hun bescherming .

Haar volk

De mensen die in Meretseger geloofden waren de arbeiders die in Deir El Medina woonden en die elke dag een weg over de heuvels volgden tot in de vallei der koningen om daar een graf van één of andere farao af te werken . Dit volk leefde compleet gescheiden van de rest van Egypte dat was noodzakelijk omdat zij de schuilplaatsen van de grafschatten kenden en die mochten niet in verkeerde handen terecht komen want de farao had deze nodig in het hiernamaals . Het dorpje telt 50 huizen en buiten die overblijfsels zijn er tegenwoordig ook nog prachtig gekleurde graven de bewonderen die van de arbeiders zelf waren en ze waarschijnlijk in hun vrije tijd gemaakt hebben . Deze graven zijn niet alleen bijzonder voor hun uitzonderlijke kleuren maar ook omdat er scènes zijn afgebeeld uit het dagelijks leven en dat komt men niet tegen in bv dal der koningen of koninginnen waar alleen godsdienstige en plechtige taferelen te zien zijn .

Waar men haar vereerde

Meretseger werd niet vereerd in een tempel maar haar vereringsplaats was een heuvel in de vallei , zij was eigenlijk de berg en zo behoorde ze tot de necropolis en kon ze hem ook zo goed mogelijk beschermen . Maar dat hield ook in dat toen de arbeiders voor goed vertrokken uit de valley , de berg zoals gezegd vergeten werd en dat betekende het einde voor deze machtige godin .

 

meretseger_snakemeretseger_statue

19:51 Gepost door dorien in goden | Permalink | Commentaren (0) | Tags: meretseger, deir el medina |  Facebook |

28-08-08

Kom Ombo

Twee triades of dubbele cultus

Het bijzondere aan het tempelcomplex is dat de hoofdtempel gewijd was aan twee goden en families (triade). Er was dus sprake van een dubbele Cultus . In het Noorden die van Haroeris ( Horus de oudere ) , Senetnofret en Panebtawy , in het zuiden die van Sobek , hator ,chonsoe . De betekenis van deze dubbelcultus zou eigenlijk hetzelfde zijn als bv dag en nacht , water en wijn : vermits Horus de god van zon was die met zijn valkenogen Egypte beschermde vanuit de lucht , en Sobek de krokodillengod die heerste over het water . Om het evenwicht de symboliseren wordt vaak de Godin Maät afgebeeld ( godin van recht en evenwicht in de wereld ) .IMG_2517


Ligging

 

Kom Ombo : ook wel de gouden stad genoemd ligt aan een bocht van de Nijl op een soort heuvel , wat de Grieken als acropolis omschreven . De tempel bevindt zich op ongeveer 40 km van Aswan ( eerste cataract) en niet ver van de steengroeve Gebel El Selsila waar men zandsteen opgroef , het tempelcomplex kreeg de bijnaam gouden stad omdat het zich  dicht bij een delfplaats van dit metaal bevond .Kom Ombo was ook tijdens de Ptolemaeïsche tijd de hoofstad van de eerste nomos : het had dus een heel centrale ligging . IMG_2481

De tempelindeling

De tempelindeling is zeer uitzonderlijk voor de Ptolemaeïsche tijd , alles is er immers X 2 gebouwd want zowel Sobek als Haroeris moesten elk apart vereerd kunnen worden , zo zijn er ook twee barken geweest en twee granieten sokkels en twee heiligdommen . Buiten het tweezijdig karakter dat de tempel meedraagt kunnen we hem het beste vergelijken met Edfu - tempel : hoe dichter men het heiligdom nadert hoe donkerder en kleiner dat de tempel wordt : dat komt doordat men de plafonds telkens was lager bouwde en de vloeren wat hoger naar het heiligdom toe . De hoofdtempel bevat ook een mammisi ( geboortehuis) en verschillende ruimte voor offerandes . Ook zijn er nog twee kapellen gewijdt aan Sobek en Hator , in de laatst vermelde bevinden zich nu verschillende krokodillenmumies . IMG_2486


Wanneer

De tempel zelf dateert uit de Ptolemaeïsche tijd maar staat op resten van een ouder gebouw uit de faraonische tijd ( 18 dynastie ) . De bouw van de tempel is gestart tijdens de regering van Ptolemaeus 4 en is verder gezet tijdens Ptolemaeus 6 . De afwerking ( reliëfs , cartouches, ) gebeurde door de o.a  Tiberius , Domitianus,Claudius : Romeinse keizers . IMG_2534


bijzondere details

Hoewel de tempel voor een zeer groot deel verwoest is door Nijloverstromingen en aardbevingen , zijn er nog prachtige reliëfs bewaard gebleven . Van de oorspronkelijke omwalling is er nog weinig over en het plafond van de hypostyle ook niet . Maar er zijn toch nog enkele bijzonder dingen te ontdekken : 1 van de mooiste Nijlmeters in Egypte . Als men tussen de muur van het heiligdom en een omwalling doorloopt kan men een reliëf bewonderen van instrumenten voor een operatie die ook regelmatig in deze tempel gebeurde , als men zich dan omdraait kan men een prachtige voorstelling van de twee goden met een afbeelding van maät die juist op de scheiding van de twee heiligdommen staat . Ook is er een kalender terug te vinden met de verschillende seizoenen . Let ook op de details van de figuren zoals ogen , oren , vingers , lippen . IMG_2507let op de prachtig uitgewerkte veren


Priesters

Zoals men weet had men in elke Egyptische tempel priesters : dat was in de tempels van Kom Ombo niet anders maar wel waren er twee groepen priesters . De ene groep diende Haroeris en de andere Sobek . De priesters leefden geheel apart , buiten officiële ceremonies . IMG_2497


 IMG_2499

 

1 van de vele prachtig uitgewerkte reliëfs die in de tempel te vinden zijn .

 

IMG_2509

 plafond : de kleuren zijn bewaard gebleven

IMG_2511

 

 detail plafond : de beschermgodin van Opper - Egypte : Nechbeth

IMG_2514

 

 

detail : kalender 

IMG_2541

instrumenten voor een operatie

IMG_2561

 

sarcofagen

IMG_9255 

Kom Ombo by Night

IMG_9284

1 van de krokodillen in de Hathor kapel

18:18 Gepost door dorien in tempels | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kom ombo, ptolemaeische tijd |  Facebook |

27-08-08

kolossen van Memnon

De kolossen van Memnon

de naam

De kolossen zijn vernoemd naar de Koning Memnon die stierf in de trojaanse oorlog en vermoord werdt door Achilles , deze naam is echter door Griekse geschiedenischrijvers en dichters aan de beelden gegeven en heeft niks de maken met de bouwheer van de tempel : Amonhotep 3 ( 18 dynastie)

over de kolossen

De kolossen waren oorspronkelijk ongeveer 20 meter hoog , tegenwoordig is de hoogte van de twee reuzen 16 m ( de kroon ontbreekt ) . De kolossen beelden de farao Amonhotep 3 uit met aan weerszijde nog 1 kleiner beeld van zijn vrouw ( Teye ) en aan de andere kant van zijn moeder ( Mutawiye, de vrouw van Thutmozis4) aan de zijkanten is de god van de overstroming en vruchtbaarheid afgebeeld : Hapi met zijn typische ' dikke buik ' ook als teken van de vruchtbare Nijl overstroming .aan de achterkant kan men zeer mooie hierogliefen terugvinden en aan de linkse kolos ook een reusachtige scheur door een aardbeving in 27 v.C . De beelden zijn gemaakt uit kwartsiet , 3400 jaar geleden in de 18 dynastie .

Over de tempel

De machtige kolossen stonden ooit voor een reusachtige tempel van 35 hectare op de westoever ( deze tempel was waarschijnlijk de grootste ) .Hij werd de tempel van miljoenen jaren genoemd , en de beelden stonden voor een enorme poort . Het complex was oorspronkelijk een dodentempel vandaar de ligging op de westoever .

Tand des Tijds

De tempel heeft echter de tand des tijds niet doorstaan . De vele aardbevingen hebben de tempel verwoest maar ook zijn er veel steenbloken en beelden uit de tempel gebruikt voor andere tempels van andere farao's ( usurpatie ). Bv in de tempel van Merenptah zijn nog blokken teruggevonden uit de miljoenentempel . Ook de jaarlijkse nijloverstroming heeft de tempel en tevens de 2 kolossen geen goed gedaan . De kolossen zijn in tamelijk slechte staat .

Toerisme in de oudheid

De tempel was al een ware trekpleister voor toeristen in de oudheid , doordat er door vele aardbevingen scheuren in de beelden gekomen waren , maakte de beelden door een combinatie van vocht en de wind een fluitende , huilende toon , deze ontstond bij zonsopgang aan het rechtse beeld ook door de verandering van temperatuur ( koude nacht - warme dag ) . Toen Septimus Severus echter in 193 n . C de beelden liet restaureren verdwenen niet alleen scheuren en holten maar ook het mysterieuze gezang .

nieuwe ontdekkingen

Onlangs hebben archeologen een intact beeld van de grote gemalin van Amonhotep 3 op de site van de tempel gevonden ( 3,6 m ) . Ook zijn er nog 2 sfinxen blootgelegd en 10 beelden van Seckmet uit zwart graniet (godin met leeuwenhoofd ) . Men denkt nog vondsten te doen de komende jaren Lachen . Het volledig onderzoek kan men lezen in het tijdschrift : wetenschap in Beeld .

IMG_9846

 de kolossen met daarachter het opgravingsterrein ( tempeldomein )

IMG_9847

de linkse kollos

IMG_9849

 De voorstelling van het verenigde Egypte met de papyrus en de lotus plant en in het midden de symbolische voorstelling van de Nijl , met aan weerszijde hapoe : de vruchtbaarheidgod + god van de Nijloverstroming .

IMG_9854

De staat van de rechtse kollos is zo slecht dat het moet ondersteund worden , let ook op de enorme scheur .

IMG_9860

het beeltenis van Teye : de grote gemalin , voor meer info over haar en amonhotep : klik op foto