29-08-08

Meretseger

Inleiding

Isis , bastet , Horus , Osiris komen bekend voor in onze oren maar het is natuurlijk ook de moeite waard om minder bekende goden en godinnen te ontdekken : dus vandaag stel ik jullie graag voor aan de godin Meretseger .


Waar en Wanneer

De godin Meretseger werdt vereerd enkel  in en rond de stad Waset ( het huidige Luxor ) en dan vooral in Deir El Medina ( dal der arbeiders ). Want ze was de beschermgodin van de arbeiders en van de valleien met de graven . Haar cultus bestond maar voor een korte periode van de 18 - 21 dynastie vermits dat de periode was wanneer farao's in de valleien werden begraven , daarna raakte haar naam en haar goddelijkheid in de vergetelheid .

Haar beeltenis

Meretseger werdt afgebeeld als een slang ( cobra ) met een vrouwenhoofd , cobra , een vrouw met cobrahoofd , een slang met 3 hoofden of gewoon als vrouw . Haar naam betekent : Zij die van de stilte houdt , deze naam is niet willekeurig gekozen want in de valleys heerstte een doodse stilte . Meretseger was een gevaarlijke godin , ieder die de rust van de farao's verstoorde of zijn werk niet goed deed , liep het gevaar op een bezoekje van de godin met minder plezierige gevolgen : slangebeet , schorpioenensteek en zelfs blindheid maar ze was ook de godin van vergiffenis als men tenminste spijt had van zijn daad . Ze werd vaak vereerd samen met de god Ptah : de god van de arbeiders , hij zorgde voor hun werk en Meretseger voor hun bescherming .

Haar volk

De mensen die in Meretseger geloofden waren de arbeiders die in Deir El Medina woonden en die elke dag een weg over de heuvels volgden tot in de vallei der koningen om daar een graf van één of andere farao af te werken . Dit volk leefde compleet gescheiden van de rest van Egypte dat was noodzakelijk omdat zij de schuilplaatsen van de grafschatten kenden en die mochten niet in verkeerde handen terecht komen want de farao had deze nodig in het hiernamaals . Het dorpje telt 50 huizen en buiten die overblijfsels zijn er tegenwoordig ook nog prachtig gekleurde graven de bewonderen die van de arbeiders zelf waren en ze waarschijnlijk in hun vrije tijd gemaakt hebben . Deze graven zijn niet alleen bijzonder voor hun uitzonderlijke kleuren maar ook omdat er scènes zijn afgebeeld uit het dagelijks leven en dat komt men niet tegen in bv dal der koningen of koninginnen waar alleen godsdienstige en plechtige taferelen te zien zijn .

Waar men haar vereerde

Meretseger werd niet vereerd in een tempel maar haar vereringsplaats was een heuvel in de vallei , zij was eigenlijk de berg en zo behoorde ze tot de necropolis en kon ze hem ook zo goed mogelijk beschermen . Maar dat hield ook in dat toen de arbeiders voor goed vertrokken uit de valley , de berg zoals gezegd vergeten werd en dat betekende het einde voor deze machtige godin .

 

meretseger_snakemeretseger_statue

19:51 Gepost door dorien in goden | Permalink | Commentaren (0) | Tags: meretseger, deir el medina |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.