15-08-08

Parfums

Over het parfum

Inleiding

Parfums bestonden al in het Oude – Egypte en deze werden samengesteld uit kruiden , dierlijke vetten , plantaardige oliën en bloemen . ( o.a  kardemom, kaneel, henna, munt, dille, lelies ,rozen,pistacheboom, de pijnboom amandelen, castorbessen, olijven en sesamzaad

 Het maken van een parfum gebeurde op drie manieren : door enfleurage (planten en specerijen in olie dopen), maceratie (gemalen planten en specerijen toevoegen aan hete olie) en persing (planten uitwringen in een zak van textiel door de uiteinden op te draaien). Geen van deze methodes worden tegenwoordig nog gebruikt .

Geurkegels

Vaak ziet men afbeeldingen (meestal nieuwe rijk ) van mannen , vrouwen , kinderen met een soort van kegels op hun hoofd , dat zijn parfumkegels gemaakt uit een soort vet , aangemaakt met kruiden , bloemen , planten , dat buitenshuis bij feesten en optochten gebruikt werd . De kegels werden op het hoofd geplaats en door de warmte van de zon smelten ze geleidelijk aan : zo verspreiden ze een heerlijke geur over ( ten eerste ) het haar en vervolgens de rest van het lichaam en kledij .

 

Geloof   

de  priesters waren degene die betrokken waren bij het maken van parfums , want de ingredienten werden vaak bewaard in de tempels en de methodes , formules staan vaak vermeldt op tempelmuren , ook beschouwden de Egyptenaren parfums als een geschenk van de Goden . Zo werd er vaak parfum geofferd maar ook brandde men reukstoffen als eerbetoon aan de goden bij ceremoniën , dit was tevens een eerbetoon aan de farao omdat de die ook als een god beschouwt werd . Wierook was ook een vaak gebruikt ' parfum ' bij het vereren van goden . Zo bestonden er drie soorten wierook om de god Re te vereren : ' s morgens hars, 's middags : mirre   en bij het ondergaan van de zon ( Re = zonnegod ) een mengsel van 16 soorten dat Khypi heette. In de tempels waren speciale laboratoria aanwezig voor het maken van parfums dat mocht enkel door de priesters . In de tempels van philae en Edfu zijn nog bereidingswijzes en formules teruggevonden .

Tijd

 Het maken van een parfum was niet op 1 ,2 ,3 geklaard zoals archeologen hebben kunnen afleiden van aanwijzingen in de tempel van Edfu kon het maken van een parfum wel een half jaar in beslag nemen .

Import

De meeste ingrediënten werden afgeleid van planten en bloemen die men vond in Egypte zelf maar er waren er ook heel wat die ze moesten importeren vanuit : Poent , Fenicië , Byblos , Libië .  

 

IMG_2762

 

specerijen van het hedendaagse Egypte

15:26 Gepost door dorien in dagelijks leven | Permalink | Commentaren (0) | Tags: parfum |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.