07-06-08

De Nijl : Egypte , seizoenen, goden (1)

De Nijl en Egypte : een vriendschap voor het leven 

De 6671 km lange Nijl : de bron van leven in het oude - , en hedendaagse Egypte . Zonder de vruchtbare Nijl zou dit grootse volk niet instaat geweest zijn te overleven , laat staan prachtige monumenten bouwen . De Nijl was ook de bron van hun geloof en ook nu nog de belangrijkste bron van inkomsten : denk maar aan de vele cruiseschepen en natuurlijk de vruchtbare sikkel die het mogelijk maakt om aan landbouw te doen

 De seizoenen 

Het oude – Egypte telde 3 seizoenen : overstromingstijd , zaaitijd en oogsttijd . Tijdens de overstroming van de Nijl stonden de akkers langs de rivier gedeeltelijk of volledig onder water . Dat betekende dat de boeren geen werk op hun land hadden . In de 4 de dynastie bestond daar een slimme ‘ oplossing ‘ voor . De landbouwers gingen tijdens het overstromingseizoen helpen bij de bouw van een piramide . In latere periodes was dat niet meer van toepassing vermits farao’s niet meer in piramides werden begraven maar in rotsgraven . Na de overstroming liet de Nijl een vruchtbare laag aarde achter (=slib) die laag was ideaal om aan landbouw te doen . Toen kwam de zaaitijd en tenslotte de oogsttijd .

Één van de prachtigste weergaven van de seizoenen bevind zich in het graf van Senedjem ( een zeer klein graf maar één van de mooiste arbeidersgraven .

 De overstroming van de Nijl : een goddelijk gebeuren .  

Omdat het in Egypte maar zeer zelden regent en de Nijl toch steeg , schreven de Oude – Egyptenaren dit toe aan de Goden . Zo ontstonden er vele verhalen zoals bv. het volgende : de Godin Isis die haar man verloren had kon dit verdriet niet verwerken en zou zoveel gehuild hebben , elk jaar opnieuw dat de Nijl overstroomde . Natuurlijk waren er meerdere Goden maar de belangrijkste voor de overstroming was misschien toch wel Chnoem ,de ramsgod ook wel pottenbakkersgod genoemd . ook meskenet de godin van de vruchtbaarheid werd met de overstroming in verband gebracht . Dus als de Goden slecht gezind waren : een kleine of te grote overstoming en als ze goed gestemd waren : een vruchtbare overstroming

 Zoals Herodotus het zou zeggen : Egypte is een geschenk van de Nijl . Nil

Commentaren

coool heey,

deze site is echt vet goed.
ik moest iets weten voor mijn proefwerk, en nu heb ik het goede antwoord.
heel mooie plaatjes, en gewoon een té gekke site!!!

P.S. meer mensen zouden op deze site moeten kijken... worden mensen ook wat slimmer....

Gepost door: eva | 12-10-08

weet je ook in welke maanden die seizoenen vallen?

Gepost door: grappig | 14-10-09

overstromingstijd:augustus-november
zaaitijd:november-maart
oogsttijd:maart-augustus

Gepost door: dorien | 14-10-09

overstromingstijd:augustus-november
zaaitijd:november-maart
oogsttijd:maart-augustus

Gepost door: dorien | 14-10-09

hoi

Gepost door: jjjj | 11-10-10

ik heb een vraag:

Waarom is het geen toeval dat er zoveel nijlgoden waren?

Gepost door: geschiedenis | 11-10-11

De nijl speelde zo'n belangrijke rol in het leven van de Egyptenaren dat het een serieuze plaats in hun religie in nam. Je moet bedenken dat de Egyptenaren de Nijl wel ieder jaar zagen stijgen maar geen regen zagen. Wij weten intussen dat regenbuien in midden-Afrika (waar de bronnen van de Nijl zich bevinden) dit veroorzaakten. Voor de oude-Egyptenaren was de stijging echter een raadsel. Als wetenschap niet in staat is een fenomeen te verklaren ( in dit geval de jaarlijkse overstroming in Egypte) dan zoeken mensen antwoorden in religie. Dat was vroeger het geval maar dat is nu nog zo. Voor de oude Egyptenaren was de nijloverstroming dus een goddelijk gebeuren, zo belangrijk zelfs dat niet slechts 1 god er voor verantwoordelijk kon zijn maar dat het zeker het werk van vele goden moest zijn. Dit geld niet alleen voor de nijl maar ook bijv. voor de dood. Iets anders waar de mens geen vat op krijgt. In het dodenrijk waren er talloze goden die elk een eigen functie hadden. De belangrijkste god daar is natuurlijk Osiris ( noem hem maar 'het hoofd' van het dodenrijk) maar zo was er ook Anubis ( begeleider van de goden) en bijv Maät ( die het hart van de overledene moest wegen. Dit is gewoon maar een voorbeeld om aan te tonen dat niet alleen de nijl verschillende goden had. Iedere god had een specifieke taak om de nijloverstroming tot een goed einde te brengen.

Gepost door: dorien | 11-10-11

hallo ik vindt dat die meneerr dat goed kan uitleggen

Gepost door: ann | 16-04-12

De commentaren zijn gesloten.