10-05-08

Tijd voor een dutje!

Inleiding

 

Door de vele teksten , schilderingen, beelden ….. die de Oude – Egyptenaren hebben achtergelaten , weten we ongeveer hoe hun dagelijks leven er zoal zou uitgezien hebben.

Maar toch blijven er vele vraagtekens ! Waar ligt Alexander de Grote begraven  of Cleopatra en  Marcus Antonius ? , is Tutanchamon  echt de zoon van Echnaton of een broer ? Zijn er nog  geheime gangen in de piramide van Cheops ? Hoe veel inwoners telde het Oude – Egypte? Wat waren de slaapgewoonten van dit oude volk ?

  Slapen  : meer dan nuttig 

Een dutje doen 3000 jaar geleden was  niet zomaar om fit te zijn maar slapen werd beschouwt als in verbinding staan met de overledenen en zelfs de goden . Vooral dromen werden hiermee in verband gebracht , soms werden zelfs  ‘ express’ dromen uitgelokt . Om de slaapgewoonten van zo’n oud volk uit te vissen is natuurlijk niet simpel toch zijn er enkele teksten bewaard gebleven over deze belangrijke bezigheid.

 Droom of nachtmerrie  

Een droom was vroeger soms ook een gevaarlijke onderneming want in contact staan met overledenen of goden die je niet kunnen uitstaan kan gevolgen hebben . Maar het had natuurlijk ook positieve punten zoals bv de toekomst zien of  hulp van één of andere god . Net om dat laatste werden dromen uitgelokt , mensen gingen naar een tempel of in de buurt ervan om te overnachten en zo heilige dromen te krijgen . Men kon natuurlijk ook dromen over macht , zo is er bv. Het bekende verhaal van Thoetmozis 4 ‘ toen hij nog een kleine jongen was’ . Op een nacht had hij de volgende droom : hij stond aan de voet van de toen met zandbedekte sfinx ( voor de piramide van Chefren ) en plotseling sprak de almachtige zonnegod hem toe :Thoetmozes bevrijd de sfinx uit het zand dan zal je heerser worden .

Thoetmozes maakte de sfinx vrij en hij werd inderdaad farao . Om iedereen aan deze anekdote te herinneren plaatste hij een stèle voor de sfinx met het verhaal . Waarschijnlijk wou hij met dit verhaal aan iedereen duidelijk maken dat hij ook door de goden als farao aanvaard was .

 Een Egyptische slaapkamer  

Een Egyptische slaapkamer is natuurlijk verschillend van onze maar toch zijn er gelijkenissen.

De rijke Egyptenaren hadden ook een bed , alleen sliepen zij met hun voeten aan de verhoogde kant van het bed ( zoals wij het zouden zeggen  hoofdeinde)Ook was hun bed in het midden gebogen om te vermijden dat ze eruit zouden vallen . De armere mensen sliepen op een rieten matje . Om jezelf te beschermen tegen de kwade wil van de goden of  doden had je ook een hoofsteun nodig (ons kussen ) . Deze was meestal versierd met afbeeldingen (bescherming) en de naam van de Eigenaar . Hij was meestal gemaakt uit steen ,

Comfortabel???? Niet echt maar wel veilig , het beschermde je tegen nachtmerries , ongelukken en zelfs je eigen dood . Maar een hoofdsteun is natuurlijk niet genoeg , ook amuletten en spreuken werden gedragen ter bescherming. Bij rijkere personen zoals de koningklijke familie stonden ook andere voorwerpen in de kamer zoals stoelen ,banken , koffers .

 Het hiernamaals : alles behalve slapen .  

In onze cultuur word de dode meestal beschouwd als slapende maar dat was helemaal niet het geval in de Oud – Egyptische cultuur . De Egyptenaren beschouwden dat als men leefde , men sliep en als men overleden was , wakker werd . Dan begon pas je echte leven bij Anubis of in de latere periodes Osiris . In het hiernamaals moest ook gewerkt worden maar niet voor een farao . Om ervoor te zorgen dat een farao niet moest werken maakten ze evenveel beeldjes als dagen van het jaar en zo geloofden ze dat deze voor de farao werkten . Maar ook in het hiernamaals sliep men : daarom staan in sommige graven ( bv. Tutanchamon ) ook bedden . Maar men maakt een onderscheid tussen de heilige bedden of rituele bedden en de ‘echte’ bedden. Om een farao een goed leven te kunnen laten leiden na de dood werden vele spullen uit zijn leven : troon , stoelen , koffers , juwelen , beelden , schrijfgerij , kleding , papyrus , strijdwagens mee in zijn graf geplaatst . De mummificatie diende om zijn lichaam goed te bewaren voor een verder leven .

 

04-05-08

musea

 

Dit is een overzicht van de musea die een collectie Egyptische oudheden bezitten

Het Rijksmuseum van Egyptische oudheden te Cairo

Het museum van Egyptische oudheden te Luxor

Het Britisch museum te Londen

Het Musée du Louvre te Parijs

Het Agyptisch museum te Berlijn

Het Champollion museum te Figéac

Het Metropolitan museum te New York

Het museum te Turijn

kleine museums

Gizeh museum te Cairo

Memphis museum te Memphis

 

17:37 Gepost door dorien in musea | Permalink | Commentaren (1) | Tags: egypte, musea |  Facebook |