29-04-08

Exodus

de Exodus of uittocht

het verhaal van Mozes

De farao gebruikte de Hebreeërs als slaven . Omdat het Herbreeuwse volk zo was gegroed , gaf hij de opdracht om alle mannelijke baby's te doden . Maar de moeder van Mozes legde haar zoon op een mandje in de Nijl en haar zus zag hoe het rieten mandje uit de rivier werd gehaald door de dochter van de farao . Mozes werd opgevoed als een echte prins , tot op een dag er een ongeluk gebeurd : Mozes verdedigd een man van de Herbreeërs met de dood van een Egyptenaar tot gevolg . Bang voor de reactie van de farao vlucht Mozes weg . HIj komt bij een familie terecht en trouwt met Zipora en ze krijgen 1 zoon . Op een dag tijdens het hoeden van zijn kudde , verliest hij een schaapje en zo komt Mozes terecht bij de brandende braamstruik . Hij steekt zijn hand in de struik maar deze verbrand niet . Dan spreekt God , Mozes toe . Hij beveelt hem het volk te bevrijden uit de slavernij . Mozes gelooft eerst dat deze opdracht hem toebehoort . Uiteindelijk met de steun van God vertrekt hij naar de farao . Samen met  zijn broer Aaron probeert hij de farao te overtuigen om het volk te laten gaan , hij laat zijn stok in een slang veranderen , maar de magiërs van de farao konden ook die 'trucjes' en zo weigert hij het volk te laten vertrekken . Vervolgens volgden de 10 plagen

Het water van de nijl veranderde in bloed

een verschrikkelijke kikkerplaag

een vliegenplaag

een steekvliegenplaag

het vee sterft

dan de zwerenplaag over de Egyptenaren

een hevige hagelbui

een sprinkhanenplaag

duisternis

dood der eerstgeborenen

De farao beloofde elke plaag het volk vrij te laten , maar dat gebeurde niet , waarop telkens een nieuwe plaag volgde . Bij de tiende plaag , moesten de Herbreeërs een reine geit of eenjarig schaap slachten en het bloed op hun deuren smeren om zo gespaard te worden van de dood der eerstgeboren . Uiteindelijk laat de farao het volk toch vertrekken maar achtervolgd het niet veel later . Dan laat Mozes met de hulp van God de zee opensplijten, het volk kan door de zee gaan maar bij de aankomst van de Egyptenaren sluit de zee terug . Dan begint de 40 jaar durende tocht door de woestijn .

19:29 Gepost door dorien in de bijbel | Permalink | Commentaren (0) | Tags: exodus, uittocht, herbreeers, plagen, mozes, farao |  Facebook |

23-04-08

tentoonstelling K.T


 

Nog t.m 31 augustus  2008 loopt de Tutanchamun and the Golden age of the Pharaos in O2 te Greenwich . De rondreizende tentoonstelling is opgericht om een nieuw museum te kunnen bekostigen in Gizeh voor de als maar groter wordende collectie van oud - Egyptische kunst . De tentoonstelling bevat 130 stukken van Toetanchamon , maar ook zijn voorgangers.

Enkele topstukken

- Reliefs van Echnaton en Aton - doodskist van Koningin Tuja : de grootmoeder van Toetanchamon - enkele stukken van Juja : grootvader van King Tut - spelbord - vazen- kinderstoel- sjabti's - mini sarcofaag waarin de ingewanden werden bewaard - gouden mes ( rituele offeren)-canopenpot - muziekinstrumenten ( sistrums)

Je kan een hoofdtelefoon verkrijgen bij de ingang ,maar deze is niet beschikbaar in het Nederlands . In de tentoonstelling is er uitgebreide uitleg over King Tut's stamboom + ontdekking van zijn graf en mumificatie

Ook al is het maar een klein deel van de vele stukken die in het graf van tutanchaton gevonden zijn toch is het de moeite waard . De vorige tentoonstelling in Londen van Tut was geleden van 1972 ( 50 jaar na de ontdekking van het graf door de Engelse archeoloog Howard Carter )

Na 31 augustus stopt de expositie  nog in Dallas en AtlantaIMG_8344.JPk Anubis ter ere van de tentoonstelling ( voor de ingang van de O2 )

 

22-04-08

Mère - Ruka


                 Het graf van Mereruka ( Mère-Ruka)

Mereruka was de vizier van Teti (C 2345-2313) , 1 van de 4 farao’s van de 6 de dynastie ( de andere zijn : Pepi 1 ,Merenre ,Pepi 2)  KnipoogDe Mastaba van Mereruka (tegenover de piramide van Teti in Sakarah ) heeft 32 kamers. Waaronder 1 belangrijke kamer gewijd is aan zijn vrouw (Hert-watet-khet). In de eerste kamer zijn vooral landbouwscènes afgebeeld een reeks afbeeldingen over het verplaatsen van een kudde , eerst is te zien hoe de boeren een stier proberen naar het water te trekken om over te steken , maar deze wil echter niet volgen. Op alle mogelijke manieren proberen ze het dier mee te krijgen . Wie niet sterk is moet slim zijn! Ze nemen een jong kalfje , dan volgt de moeder en uiteindelijk de hele kudde . Ook enkele afbeeldingen van Mereruka zelf en uitbeelding van de seizoenen . In de volgende kamers zijn vooral afbeeldingen terug te vinden van beroepen . Enkele scènes van hoe men meubels maakt ook goudsmeden . Het beroep goudsmid werd meestal uitgevoerd door dwergen zij konden heel nauwkeurig werken omdat ze zo klein waren. Deze dwergen zijn terug te vinden muurschilderingen. En weer landbouwscènes . De daar opvolgende kamers zijn gewijd aan de offertaferelen .Dieren ,Voedsel ,enz… worden naar Mereruka gedragen .In de toch wel belangrijkste kamer (met 6 pijlers in proto-dorische stijl ) is een prachtig beeld van mereruka zelf overgebleven .Er zijn ook enkele kamers aan zijn vrouw gewijd (westkant van het graf ).In grootste kamer ( de enige kamer waar geen afbeelding van Mereruka op te muren staat )zijn de bovenste delen van de afbeeldingen verdwenen , de onderste zijn waarschijnlijk door het zand bewaard gebleven .  

ingang graf mereruka

ingang ,graf van Mereruka

 piramide van Teti
piramid teti bord