11-04-08

Gizeh : de piramiden

kleintje Het Gizeh-plateau bij Cairo met de bekendste symbols of Egypt : de piramiden van Cheops , Chefren, Mycerinos

De piramide van Cheops was ooit de grootste piramide (146m) maar door een aardbeving heeft hij zijn top verloren (139m). In deze piramide is enkel een beeldje van de farao Cheops teruggevonden (6cm) , nu te bezichtigen in het Museum van Cairo . Voor de piramide is in Mei 1954 , de zonnebark (46m) teruggevonden die diende voor de farao om in de waters van de hemel te varen. Momenteel is er onderzoek bezig in 1 van de schachten waar een geheime deur is gevonden . Een kleine camera heeft een gaatje gemaakt in het deurtje maar wat bleek : op ongeveer 50 cm afstand , een tweede deurtje . Dit Deurtje is tot nu toe nog niet geopend.

De piramide van Chefren ( de zoon van Cheops) is ongeveer 137m hoog . Hij is vooral te herkennen aan de top die nog altijd met de oorspronkelijke kalksteen bedekking is bedekt . Er is natuurlijk ook nog de wereldberoemde sfinx die de grootste is in Egypte (46m) met de kop van Chefren en een leeuwenlichaam . Op het achterste deel van de Sfinx is de oorspronkelijke beddeking terug te vinden . Enkel de baard onbreekt , deze ligt nu in het museum te Londen . De neus is ook afgebroken maar de reden is onbekend waarschijnlijk door de Arabieren of de Fransen .

de piramide van Mycerinos  ( de kleinste 66m). Deze piramide is niet zo prachtig gebouwd als de andere piramides en het grafcomplex is bijna totaal verwoest , de sarcofaag is verdwenen. De piramide heeft ook nog drie bijpiramiden , 1 was waarschijnlijk bestemd voor de vrouw van Mycerinus, chamerernebti 2.

 IMG_0330

IMG_0355Piramide van Chefren

18:29 Gepost door dorien in graven en grafinhoud | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Ik wil ook wat zeggen!

Gepost door: IkWilOokWatZeggen | 14-12-10

De commentaren zijn gesloten.