15-09-08

Oorbellen

vele dingen uit ons hedendaagse leven komen oorspronkelijk uit het oude - Egypte , natuurlijk in een iets andere vorm . Ook sieraden werden gedragen 3000 jaar geleden : armbanden , kettingen, ringen en Oorbellen

19:58 Gepost door dorien in andere | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

27-08-08

kolossen van Memnon

De kolossen van Memnon

de naam

De kolossen zijn vernoemd naar de Koning Memnon die stierf in de trojaanse oorlog en vermoord werdt door Achilles , deze naam is echter door Griekse geschiedenischrijvers en dichters aan de beelden gegeven en heeft niks de maken met de bouwheer van de tempel : Amonhotep 3 ( 18 dynastie)

over de kolossen

De kolossen waren oorspronkelijk ongeveer 20 meter hoog , tegenwoordig is de hoogte van de twee reuzen 16 m ( de kroon ontbreekt ) . De kolossen beelden de farao Amonhotep 3 uit met aan weerszijde nog 1 kleiner beeld van zijn vrouw ( Teye ) en aan de andere kant van zijn moeder ( Mutawiye, de vrouw van Thutmozis4) aan de zijkanten is de god van de overstroming en vruchtbaarheid afgebeeld : Hapi met zijn typische ' dikke buik ' ook als teken van de vruchtbare Nijl overstroming .aan de achterkant kan men zeer mooie hierogliefen terugvinden en aan de linkse kolos ook een reusachtige scheur door een aardbeving in 27 v.C . De beelden zijn gemaakt uit kwartsiet , 3400 jaar geleden in de 18 dynastie .

Over de tempel

De machtige kolossen stonden ooit voor een reusachtige tempel van 35 hectare op de westoever ( deze tempel was waarschijnlijk de grootste ) .Hij werd de tempel van miljoenen jaren genoemd , en de beelden stonden voor een enorme poort . Het complex was oorspronkelijk een dodentempel vandaar de ligging op de westoever .

Tand des Tijds

De tempel heeft echter de tand des tijds niet doorstaan . De vele aardbevingen hebben de tempel verwoest maar ook zijn er veel steenbloken en beelden uit de tempel gebruikt voor andere tempels van andere farao's ( usurpatie ). Bv in de tempel van Merenptah zijn nog blokken teruggevonden uit de miljoenentempel . Ook de jaarlijkse nijloverstroming heeft de tempel en tevens de 2 kolossen geen goed gedaan . De kolossen zijn in tamelijk slechte staat .

Toerisme in de oudheid

De tempel was al een ware trekpleister voor toeristen in de oudheid , doordat er door vele aardbevingen scheuren in de beelden gekomen waren , maakte de beelden door een combinatie van vocht en de wind een fluitende , huilende toon , deze ontstond bij zonsopgang aan het rechtse beeld ook door de verandering van temperatuur ( koude nacht - warme dag ) . Toen Septimus Severus echter in 193 n . C de beelden liet restaureren verdwenen niet alleen scheuren en holten maar ook het mysterieuze gezang .

nieuwe ontdekkingen

Onlangs hebben archeologen een intact beeld van de grote gemalin van Amonhotep 3 op de site van de tempel gevonden ( 3,6 m ) . Ook zijn er nog 2 sfinxen blootgelegd en 10 beelden van Seckmet uit zwart graniet (godin met leeuwenhoofd ) . Men denkt nog vondsten te doen de komende jaren Lachen . Het volledig onderzoek kan men lezen in het tijdschrift : wetenschap in Beeld .

IMG_9846

 de kolossen met daarachter het opgravingsterrein ( tempeldomein )

IMG_9847

de linkse kollos

IMG_9849

 De voorstelling van het verenigde Egypte met de papyrus en de lotus plant en in het midden de symbolische voorstelling van de Nijl , met aan weerszijde hapoe : de vruchtbaarheidgod + god van de Nijloverstroming .

IMG_9854

De staat van de rechtse kollos is zo slecht dat het moet ondersteund worden , let ook op de enorme scheur .

IMG_9860

het beeltenis van Teye : de grote gemalin , voor meer info over haar en amonhotep : klik op foto